Tuimelaar

Tûmelfisk - Tuimelaar - Tursiops truncatus
Tûmelfisk
Tuimelaar
Tursiops truncatus
Pointe de Barfleur, Frankrijk
één mijl uit de kust
8-5-2008
>>>









kenmerken:
* grijs met witte buik
* sigaarvormig lichaam, slank staartstuk, spitse vinnen
* snuit, onderkaak langer dan bovenkaak
* lengte 2-4 mtr, gewicht 220-650 kg

voortplanting:
* draagtijd 12 maanden
* zoogtijd 18 maanden
* kunnen ouder dan 30 jaar worden

voedsel:
* alle vissoorten, kreeftachtigen, inktvissen

bijzonderheden:
* leeft in groepen van 5 tot 20 exemplaren
* gebruiken onderling elk hun eigen fluittoon, zoals de mens zijn roepnaam
* bijna over de hele wereld verspreid

familie:
* Delphinidae
* Dolfijnen

namen:
* Deens: Øresvin
* Frans: Grand Dauphin

Nederland:
* zeldzaam

lijkt op:
Gewone Bruinvis, maar die heeft een driehoekige rugvin en is kleiner

weetjes:
* Volgens wetenschappers hebben dolfijnen gevoel voor humor. Zo hebben onderzoekers wel eens geobserveerd dat ze schildpadden in het water rollen en achter pelikanen aan sluipen om aan hun staartveren te trekken. (bron: MSN, 16-12-2014)

* 1959
Garnalenvisser Jelle de Vries uit Dokkumer Nieuwe Zijlen, die gewoonlijk op zoutwaterbewoners van slechts enkele centimeters lengte jacht maakte, kwam op een dinsdagmiddag in juli 1959 binnen met een vis van twee en een halve meter. Het dier hing als een jachttrofee in de mast bij het binnenlopen en trok uiteraard veel bekijks. Eerder op die dag had men in het Friese Gat tussen Ameland en Schiermonnikoog dit zeker een paar honderd kilo zware monster aan boord getakeld, nadat het even tevoren had kennisgemaakt met de schroef van de O.L.15. Vermoedelijk ging het om een zogenaamde tuimelaar, een lid van de uit vele variaties bestaande familie der dolfijnen. De jeugd van Dokkumer Nieuwe Zijlen vond het geweldig en poseerde graag met het dier voor onze fotograaf. (bron: Kollumer Courant, juli 1959)

* BERGUM - "Zaterdag werd door S. de Waard en H. Aalfs te Schuilenburg uit de Bergumermeer aangebracht een dolfijn, een zoogdier, behoorende tot de orde der walvisachtigen, herkenbaar aan de neusopening boven aan den kop en de kleine oogen even boven de mondhoek. Het dier was 2,65 meter lang, had 88 scherpe tanden in zijn bek en was van zeer dikke speklaag voorzien. Iemand uit Surhuisterveen heeft het dier gekocht". (bron: Kollumer Courant, 8-6-1904)

meer foto's:
Tuimelaar